Festival of Lessons and Carols 10 december 2022
Het koor Choral Voices onder leiding van dirigent Daniel Rouwkema en organist Mattijs de Vreugd voerden een Festival of Lessons and Carols uit in Het Anker. Ruim honderd bezoekers konden genieten van de Engelse muziek en meezingen met een aantal bekende kerstliederen.


Concert Wibi Soerjadi 10 september 2022
’s Middags gaf Wibi Soerjadi een masterclass aan vier getalenteerde pianoleerlingen van Cultuurcentrum Hogeland.
’s Avonds speelde hij voor een bijna uitverkochte kerkzaal in Het Anker werken van Bach/Gounod, Ravel, Rachmaninov en zichzelf.
Klik hier voor een verslag.



————————————————————————————————————–
Concert Olivier Latry 26 juni 2022
Dat moderne muziek ook uitstekend kan klinken op een orgel uit de 18de eeuw werd zondagavond 26 juni nog maar weer eens bewezen. De beroemde Parijse organist Olivier Latry speelde op het Hinsz-orgel in de Mariakerk van Uithuizermeeden een programma met afwisselend werken van Bach en composities uit de 20ste eeuw. In zijn openingswoord zei Latry dat hij er met het oude Hinsz-orgel een vriend bij had gekregen die uitstekend in staat was de gevoelens van hem als organist te vertolken. Het muisstille publiek luisterde van begin tot eind zeer geconcentreerd naar de grote contrasten tussen de klassieke stukken van Johann Sebastian Bach en de soms grillige muziek uit de twintigste eeuw van Thierry Escaich, Jean-Pierre Leguay en Bert Matter.
Latry wist alle werken een grote mate van spanning mee te geven. Ingetogen klonk het O Mensch, bewein’ dein’ Sünde Groß, gespeeld met de prachtige Vox Humana. De Bazuin van het pedaal liet de fatale val van Adam telkens horen in de baspartij van Durch Adam’s Fall ist ganz verderbt. De fantasie van Matter over Von Gott will ich nicht lassen begon met een enkele verstilde fluitstem. Het stuk in minimal music-stijl werkte vervolgens toe naar een grote climax met vol orgel, om daarna weer in alle rust te eindigen. In de bekende grote Bach werken wist Latry de luisteraars te boeien met niet alledaagse registraties. De Passacaglia begon met een plenumklank, maar er werd al gauw terug geregistreerd om zo de verschillende klankkleuren van het orgel te laten horen. Vanwege het warme weer stond in het koor van de kerk de deur open. De geluiden van de vogels buiten mixten wonderwel met de moderne klanken van de slotimprovisatie van Latry over Wie maar de goede God laat zorgen. Het concert eindigde nu eens niet met het volle orgel, maar met een hoge, ijle klank. De virtuoze Franse organist van de Parijse Notre-Dame bleek uitstekend uit de voeten te kunnen met het dorpsorgel in Uithuizermeeden.
U kunt een opname van het concert terugzien via de knop Beeld & Geluid.


Paasconcert 2022
Op tweede paasdag 2022 werd een concert gegeven in het kader van het vijftigjarig jubileum van de Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden. Het koor Sonus Vita o.l.v. Anjo de Haan bracht samen met organist Stef Tuinstra een programma dat in het teken stond van de paastijd. Het koor zong enkele koraalmotetten van Johann Michael Bach en Johann Christoph Bach en verder werken van Bruckner en de onbekendere Peteris Vasks. Het koor heeft een mooie homogene en zuivere klank. Bij de vijfstemmige motetten was de cantus firmus partij fraai in balans met de overige partijen van het koor. De dirigent maakte creatief gebruik van de verschillende opstellingsmogelijkheden in de kerkruimte. En hoewel de akoestiek in de Mariakerk verre van ideaal is, overtuigden de koorleden het publiek van de schoonheid van de stukken. Bijzonder was dat bij één motet het grote orgel gebruikt werd als continuo instrument, precies zoals ook in de 18de eeuw het geval was.
Tuinstra liet het Hinsz-orgel horen met werken van o.a. Böhm en Buxtehude. Door de vele wisselingen in registratie genoten de aanwezigen van de vele fraaie tongwerken en fluiten in steeds weer andere combinaties. De organist besloot het concert met een fraaie reeks geïmproviseerde variaties over een bekend paaslied.
Het talrijke publiek beloonde na afloop de musici terecht met een langdurig applaus.


Concert LUTHERS BACH ENSEMBLE
Op 13 november 2021 gaf het Luthers Bach Ensemble o.l.v. Tymen Jan Bronda een concert met ‘most famous’ cantates van Bach. In een volle kerk werden drie cantates uitgevoerd: Wachet auf, ruft uns die stimme (BWV 140), Herr Christ, der einge Gottessohn (BWV 96) en Wachet! betet! betet! wachet! (BWV 70). De vocale solisten Kristen Witmer (sopraan), Gerben van der Werf (altus), William Knight (tenor) en Marc Pantus (bas) schitterden in de solo delen. Het barokorkest met diverse solisten zorgde voor een dynamische en bruisende begeleiding. Het kleinkoor klonk steeds overtuigend met als fraai hoogtepunt het slot van cantate 140: Ewig in dulci jubilo.



Concert RIEN DONKERSLOOT
Afgelopen zaterdag 26 Juni 2021 mocht Rien Donkersloot (organist in de St. Joriskerk Amersfoort) het tweede concert verzorgen in het kader van 50 jaar Stichting Avondmuziek Uithuizermeeden. Het was voor het eerst sinds lange tijd dat er weer publiek aanwezig mocht zijn. Na een korte toelichting door Rien op het programma konden de bezoekers de live klanken weer horen van het Hinszorgel. Ook deze avond was er weer een livestream, zodat ook de thuisblijvers konden genieten van het orgelspel van Donkersloot. Rien had werken uitgekozen van Böhm, Buxtehude, Bach en Mozart die goed passen op het instrument. De Bach transcripties en met name het Largo uit het viooldubbelconcert in d BWV 1043 (in een bewerking van Bernard Winsemius) vormden het hoogtepunt van het concert. Na afloop mocht Rien een welverdiend applaus en een boeket bloemen in ontvangst nemen.
Het concert is terug te luisteren onder de knop Beeld & Geluid

Concert SIETZE DE VRIES
Op 17 april 2021 gaf Sietze de Vries een concert met uitgebreide toelichtingen. U kunt dat concert beluisteren onder de knop Beeld & Geluid.
Concert GERWIN HOEKSTRA
Op hemelvaartsdag werd het 2de concert verzorgd door de jonge talentvolle organist Gerwin Hoekstra. Een zeer afwisselend programma met o.m. Bach (Allein Gott in der Höh’ sei Ehr), Bert Matter, Candotti en Mendelssohn (Sonate d-moll no. 6) werd zeer gewaardeerd door de vele belangstellenden.

—————————————————————————————————————-