Het Hinsz-orgel in de Mariakerk te Uithuizermeeden werd gebouwd in 1785. Het was de laatste opdracht door Albert Anthonie Hinsz, die tijdens zijn lange leven veel orgels heeft gemaakt. Het orgel in Uithuizermeeden werd voltooid door M. Hartdorff, die het samen met Frans Caspar Schnitger jr.heeft opgebouwd. Zo zien we dat de eerste orgels van Hinsz, o.a. dat in Leens althans wat de klank betreft, veel lijken op die van Arp Schnitger, zijn leermeester, hoewel de brede fronten er wel heel anders uitzien.
De klank wordt breder en doen de zogenaamde tertsmixturen hun entree. Het orgel van Uithuizermeeden is hét voorbeeld van het bouwen van orgels in Hinsz zijn laatste periode. Helaas is het in het laatst van de vorige eeuw voor een groot gedeelte ontdaan van belangrijke registers. Gewijzigde inzichten maakten dat van verschillende orgels originele stemmen moesten wijken voor andere, meestal ook nog van minder kwaliteit en zeker niet passend bij het oorspronkelijke concept. Daarbij gevoegd een ongecontroleerde mogelijkheid tot het ombouwen van historische instrumenten leidde tot een fatale situatie voor veel instrumenten en ook voor dat van de Mariakerk in Uithuizermeeden.
In het jaar 1970 voltooiden de Gebr. Van Vulpen te Utrecht een -estauratie, die tot doel had het orgel terug te brengen in zijn oorspronkelijke staat. Hoewel van meet af aan duidelijk was dat dit niet volledig was gelukt, was hiermee toch een nieuwe fase ingeluid, waarmee we in staat waren het orgel functioneel te gebruiken voor de eredienst en ook voor concerten. Met enkele aanpassingen, bij voorbeeld door het verlagen van de (te) hoge winddruk, het aanbrengen van een 18e eeuwse “Neidthardt”-stemming en enkele andere zaken, is de klank van het instrument belangrijk verbeterd. Van belang is echter een corrigerende restauratie, waardoor het orgel weer optimaal gaat klinken, zoals het in 1785, het bouwjaar van het orgel (en tevens het sterfjaar van Hinsz) moet hebben geklonken.
Hiervoor is door orgeladviseur Stef Tuinstra een rapport opgesteld waarin de belangrijkste punten zijn beschreven voor een corrigerende restauratie van het instrument. Uiteindelijk heeft het nog tot 2014 geduurd voor dat het werk gegund werd aan Orgelmakerij Reil BV te Heerde.
De oplevering van het gehele werk is afgerond in augustus 2015.
(Voor gedetailleerde informatie over het orgel, zie de kroniek)
Bron: Jasper Spijk, Uithuizermeeden